PREZIDENT: Je zázrak, že sa po zotmení rozsvieti pouličné osvetlenie v obci

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič obdivuje primátorov a starostov slovenských miest a obcí, ktorí musia zabezpečiť ich chod z rozpočtov, ktoré majú v súčasnosti k dispozícii. "Občas získavam pocit, že je to hotový zázrak, ak sa po zotmení rozsvieti pouličné osvetlenie, funguje miestna doprava, že sa kosí trávnik alebo zametajú ulice," uviedol Gašparovič vo svojom príhovore adresovanom viac ako 500 delegátom snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý sa koná dnes v Bratislave.

Podľa neho riešenie súčasnej situácie nie je len o peniazoch. Tých podľa neho môže byť v najbližšom období dokonca ešte menej ako teraz. "V rovnakej miere je to o kompetenciách, a žiaľ, aj o politike a politickom vplyve," vysvetlil. Do budúcnosti však apeloval hlavne na to, aby boli všetky kompetencie prenesené na samosprávy náležite finančne kryté. "Nie čiastočne, ale v plnej miere," podčiarkol.

Apeloval pritom aj na nový vládny kabinet. Od sociálnych demokratov očakáva, že dodržia svoje sľuby o rozvoji regiónov Slovenska. Najpodstatnejšie je podľa jeho slov odstrániť ekonomické a sociálne rozdiely medzi jednotlivými časťami našej krajiny.

Prezident viackrát poďakoval predstaviteľom ZMOSu za ich vykonanú prácu i spoločné rokovania. Pripomenul, že samosprávy zohrali významnú úlohu pri vlaňajšom sčítavaní obyvateľov či príprave predčasných parlamentných volieb. "Patrí vám môj obdiv za to, že zo skromných rozpočtov dokážete živiť predškolské zariadenia, základné školstvo, zdravotnícke, sociálne, kultúrne a športové zariadenia," povedal prezident.
 

Vyberte región